V preteklosti smo pisali že o chardonnayu, ki je eden izmed glavnih sort na svetu in tudi pri nas v kleti. Poleg chardonnaya, osnovo za pridelavo penin po klasični metodi pri nas predstavljata tudi sorti modri pinot in traminec. Če ste ljubitelj naših penin, vas verjetno zanima tudi kaj več o teh dveh sortah. V današnjem blogu bomo predstavili sorto traminec.

Traminec je zelo aromatična bela sorta, katere poreklo sega več kot tisoč let v preteklost, častili ga bi namreč naj že Rimljani. Trta zahteva najboljše lege, zelo rodovitna tla in zanesljivo klimo. Rodi bolj skromno, pridelek namreč redko presega 50 hl/ha. Toda enkratno vino je razlog, da zahtevno sorto sadimo tudi pri nas, največ prav na Štajerskem. Sorta daje aromatična vina, ki dosegajo visoko kakovost. Zaradi velike vsebnosti sladkorja v grozdu, se vino pogosto uporablja za predikate in sadne izbore, vendar iz traminca lahko dobimo tudi odlična suha vina.

Poznamo dve različici in sicer dišeči traminec in rdeči traminec. Dišeči traminec je po zunanji podobi enak rdečemu tramincu, oblikuje pa se po močni sortni aromi. Barva jagode je svetlejše rjavkaste kot pri rdečem tramincu.

Videz

Grozd traminca je majhen in zbit. Barva je svetlo rumenkasta do rumena z zlatimi ali celo rozastimi odtenki oziroma svetlo rdeča. List je okrogle oblike in je majhen do srednje velik.

traminec-grozdje-izgled

Vonj

Traminec je zelo posebna sorta, saj je že po vonju zelo aromatičen in nas spominja na vonj cvetja, sadja ali začimb. Traminec zares nima tekmeca v pestrosti in bogastvu arom.

Okus

Tako kot je traminec razkošen po vonju, velja tudi za okus. Ta je poln, aromatičen, razkošen in telo je bogato. Plemenita kislina v vinu deluje milo, običajno je z ostankom ne povretega sladkorja, ki v primerni količini zaokroža to žlahtno bogastvo. Vsebnost alkohola je po navadi visoka, vendar pri vrhunskih vinih, alkohol ne izstopa, ampak se poveže v lepo zaokroženo celoto.

Ker je traminec zelo bogat v vonju in okusu, ga je težje kombinirati z jedmi. Kot nalašč pa se prileže v družbi prijateljev ob sproščenem klepetu.

traminec

Pri nas iz traminca pridelujemo penino po klasični metodi in sicer ekstra suho in polsuho različico. Čeprav traminec naj ne bi bila najbolj primerna sorta za penine, smo v naši kleti dokazali, da temu ni tako. V zadnjih letih smo namreč ravno za traminec dobili razne medalje na priznanih ocenjevanjih vin povsod po svetu.

Nekaj naših medalj za penino Traminer:

  • Zlata medalja (Great American International wine competition 2017, New York)
  • Srebrna medalja (Finger lakes International wine competition 2016, New York)
  • Bronasta medalja (International wine and spirit competition 2012, London)

Vabimo vas, da preizkusite našo penino traminec, ki je do sedaj navdušila še vsakega resnega ljubitelja vin -> kliknite tukaj.

Frangež_nagrade_traminec