Methode Classique Traditionelle

Pri nas izdelujemo penine po stari klasični metodi, pred 20 leti smo se odločili še za pridelavo penin po charmat metodi ter tudi damske penine, z okusom jagode, breskve in višnje. Pridelujemo tudi penino light, s samo 4,5 % alkohola.

Vse penine izdelane po stari klasični metodi so označene z blagovno znamko FP Premier. Te penine so FP Premier ekstra suha, FP Premier suha in FP Premier polsuha. Osnova za naše penine so vina sort chardonnay, traminec in pri penini rose modri pinot.

Kako zagotovimo konsistentno kvaliteto?

Najprej naredimo osnovno vino, tako da zmešamo vina različnih leg in letnikov, tako da se izenači kvaliteta. Glede na to, da moramo iz leta v leto zagotoviti zelo podobne senzorične in kakovostne lastnosti končnega penečega vina, je to zelo zahtevna naloga. Ker je peneče vino lahko sestavljeno iz različnih letnikov, tudi označba letnika na peninah ni obvezna.

kvaliteta-penin

Vrelni liker

Osnovnemu vinu nato dodamo vrelni liker, ki spodbudi drugo alkoholno vrenje. Vrelni liker zraven kvasovk vsebuje tudi hranila zanje in saharozo, ki je odgovorna za tvorbo ogljikovega dioksida, torej mehurčkov. Po podatkih iz literature je v eni steklenici penečega vina okoli 50 do 100 miljonov mehurčkov.

Po klasični metodi nato vino z vrelnim likerjem napolnimo v tako imenovane šampanjke, posebne steklenice z debelejšimi stenami in utrjenim dnom, ter jih zapremo s kronskimi zamaški. Nato v steklenicah, ki so poležene v vodoravni položaj, poteka drugo alkoholno vrenje, pri temperaturi približno 10 stopinj celzija.

Faza zorenja

Temu sledi faza zorenja, ki močno vpliva na končne senzorične lastnosti penine. Faza lahko traja nekaj mesecev, pri prestižnejših peninah pa tudi več let. Pri nas penine zorijo 7 do 8 let. Kakovost penin je na splošno boljša, če zorijo dlje časa, saj se penina v tem času bogati in zori.

zorenje-penin

Šampanjske kvasovke

Pri peninah Frangež mehurčke pridobivamo naravno – z vrenjem šampanjskih kvasovk. Nižja kot je temperatura pri zorenju penine in daljša kot je doba zorenja – manjši so mehurčki in dlje časa se sproščajo, ko penino enkrat prelijemo v kozarec. 

Ko kvasovke odmrejo se naredi usedlina. To usedlino nato spravimo v vrat steklenice tako, da steklenice poševno postavimo v za to namenjena stojala in jih 3 do 4 tedne dnevno stresamo ali ritlamo (stresanje se v originalu imenuje remuage) za četrt obrata.

Odstranjevanje usedline

Ko se vsa usedlina zbere v vratu steklenice, vrat zamrznemo, odpremo steklenico in tlak izvrže usedlino. Ob tem se izgubi tudi nekaj dragocene tekočine, ki jo nadomestimo s tako imenovanim ekspedicijskim likerjem. Ta je lahko kakšno staro odlično vino, konjak, sadna esenca, … ravno dolžina ležanja in ekspedicijski liker sta glavni skrivnosti velikih pridelovalcev penin in tudi določata hišni slog pridelave.

Ko dodamo sladilni liker in žveplov dioksid, ki prepreči oksidacijo, dobi steklenica končni, plutovinast zamašek, ki ga prekrijemo z žičnato kovinsko mrežico. Preden gre penina na trg, mora še par mesecev odležati.

Klasična metoda vs. Charmat metoda

Kakšna pa je razlika med klasično in charmat metodo? Osnovna razlika med njima je, da je pri prvi vrelna posoda, kjer poteka sekundarna fermentacija steklenica, pri drugi pa jekleni tank.

metode-pridelovanja-penin

Preverite ponudbo naših penin

Vabimo vas, da se posladkate z našimi peninami, ki jih zelo enostavno naročite kar na vaš dom. Obiščite našo spletno trgovino in najbolj opojni mehurčki naše dežele bodo v kratkem ohladili prihajajoče poletne dni.

penine frangež