Svet’ Martin iz mošta dela vin’
Pred nami je Martinov vikend ali štajersko novo leto, kot rečemo v šali. 🙂

Z Martinom je pri nas na Slovenskem povezano eno najbogatejših stoletnih izročil, zato ga temu primerno tudi proslavimo, sploh, ker je bila letina kljub slabemu začetku presenetljivo dobra.

Martin iz Toursa je bil rimski vojak, ki je na poti iz Madžarske proti Franciji prečkal Slovenijo.
Svetnik je postal šele, ko je dal svoj plašč beraču, da je ta lahko skril svojo revščino.
Izročilo pravi, da je v svoji skromnosti zavrnil škofovsko mesto in se skril, njegovo skrivališče pa so izdale gosi, ki so se glasno oglašale, zato naj bi postale obredna jed.
Tako smo dobili praznik vina, oziroma še en izgovor, da imamo pojedino in začnemo hujšati spet v ponedeljek.

MARTINOVA POJEDINA

Martinja pravijo Martinovanju v Istri, tam mlado vino pospremijo s kruhom in olivnim oljem, včasih so na krožniku tudi zelo slastni fuži s petelinjim ali kokošjim golažem, ki mu v tem koncu pravijo žgvacet, pa tudi kapuz ne manjka. To je pečen puran v kombinaciji s kislim zeljem in ocvrtim kruhkom. Drugod ostajamo tradicionalni s pečeno gosko, kuhanimi mlinci in rdečim zeljem.

PSSSSST! ZA KUHARICE…

Ko kupujete gos je pomembno, da ni starejša od 5 mesecev in težja od 4 kilogramov. Koža mora biti bleda in mastna. Za izboljšanje okusa lahko na dno pekača zelenjavi dodate odlični kostanj.
Rdeče zelje ima v sebi toliko C vitamina kot limone in pomaranče. Njegov okus lahko izboljšate tako, da med dušenjem dodate vsaj eno naribano jabolko.
Med prilogo ne smejo manjkati mlinci. Serviramo jih lahko zabeljene z ocvirki in kislo smetano, maslom, drobtinami ali mesno omako.
Če še tople namažete z marmelado, pa dobite odlično sladico.

MLADO VINO

Pri nazdravljanju z mladim vinom skromno, kot je bil skromen Martin. Zvrnite kakšen kozarec ali dva, a potem nikar za volan!

Če si boste privoščili 3 kozarce mladega vina imejte v mislih tudi kilogram več!
Trije popiti kozarci namreč že veljajo za prekomerno pitje alkohola in to velja tudi na Martinovo.
Menda takrat, ko popijemo malce preveč, pretiravamo tudi pri hrani. V naslednjih 24-ih urah zaužijemo, kar 6300 kalorij, oziroma toliko, kot naj bi naj pojedli v treh dneh skupaj plus kalorije, ki jih dobimo z alkoholom.

Da poenostavimo zadevo, če smo v “rožicah” enkrat na teden, potem se lahko zaradi tega zredimo za en kilogram … še dobro, da nekateri kombiniramo liter-liter. 😉

modri-pinot---okus

Iz Hiše penin Frangež vam želimo veselo Martinovanje, a po pameti, kjerkoli že boste.