Zdaj je v vinogradih najbolj živahno, tudi pri nas na posestvu Frangež.
Septembrski in oktobrski vikendi minevajo v znamenju trgatev.

TRGATEV

foto Maja Modrinjak
Valerija Frangež

 

Ločimo tri vrste trgatev –zgodnjo, glavno in pozno. Pri zgodnji trgamo zgodnje sorte grozdja in ob tem pobiramo še gnilo grozdje glavnih sort. Pri glavni trgatvi, ki jo imenujemo tudi prava trgatev, potrgamo večino grozdja, pustimo le tiste sorte, ki jih namenimo za pozno trgatev, ki jo imenujemo tudi posebna trgatev. Takšnim trgatvam je namenjeno grozdje traminca, laškega in renskega rizlinga, ki smo ga apustili na trti po preteku zrelosti grozdja in bo služilo pridelavi kvalitetnih vin zaradi žlahtne gnilobe ali jagodnega izbora.

NEPOZABNA IZKUŠNJA

Pri Hiši penin Frangež se ohranja ročno trganje grozdja s škarjami, kar je sicer zamudno, a če se trgatev opravlja po starih običajih, kar pomeni, da med trtami igra harmonika, se prav nikomur ne mudi domov. Lesene škafe so zmenjali plastični, običajno rdeče barve in kadar se napolnijo med vinogradi odmeva znan krik: “Püta hej!”

Tako prikličeš tistega s puto, oziroma brento – leseno je v teh modernih časih prav tako zamenjala tista iz umetne mase.

Nikakor ne smemo pozabiti na oddih v družbi “muzikantarjev”, da si naberemo svežih moči in spijemo pravi “špricer”, zaplešemo in trgatev zaključimo ob obloženi mizi lokalnih dobrot, kjer ne manjka niti slastna potica naših gospodinj.

Sedeti med goricami, srkati domače vino ali penino in opazovati vinograde … to je nekaj, kar besede težko opišejo in je vse skupaj enostavno treba doživeti. Saj veste, ko se zaveš, da si k trgatvi prispeval tudi sam, je kapljica še toliko bolj okusna.

DRUŽABNI DOGODEK

Trgatev je morda res opravilo, a po drugi strani je lahko tudi prijetno druženje s prijatelji, sorodniki in sosedi.

Grozdje po trgatvi konča v stiskalnici, kjer ga sprešamo in dobimo že prvo pokušino – grozdni sok. Po nekaj dneh vrenja iz njega nastane mošt, ki ne sme manjkati ob pečenih kostanjih.

Postopek pridelave rdečega in belega vina je različen, saj so različni tudi običaji, ki so v zadnjem obdobju v razcvetu in jih številni vinogradniki spet obujamo, prav tako v proizvodnji naših Frangeževih penin.