V svetu šampanjca lahko izpostavimo vsaj tri ženske, ki imajo zanimivo zgodbo in jim je poleg mehurčkov skupen še en imenovalec – vse so vdove. 😉

Champagne Bollinger: Dame Lily Bollinger

Po smrti moža je Dame Lily prevzela nadzor nad njunim podjetjem. Pravijo, da je premalo izkoristila poslovno priložnost, ki se ji je ponujala, pa čeprav naj bi s kolesom prevozila vse vinograde in redno preverjala kvaliteto trte in grozdja.

Njene najbolj znane izjave pogosto srečujemo:
“Pijem, ko sem srečna in ko sem žalostna. Včasih pijem, ko sem sama. Kadar imam družbo, menim, da je šampanjec obvezen. Srkam ga, ko nisem lačna in ga pijem, ko sem. V nasprotnem primeru se ga nikoli ne dotaknem – razen, če sem žejna.”

Veuve Clicquot Ponsardin: Madame Clicquot

Tudi ona je prevzela vizionarsko vlogo v podjetju šele po smrti svojega moža in tako postala ena redkih, če ne edina ženska, ki je v tistih časih vodila mednarodno poslovanje na področju šampanjca.

Podjetje še vedno nosi njeno ime, konec koncev je ta ženska s svojo spretnostjo in vizijo zaslužna za novo tehniko v razvoju penečih vin, ki jo uporabljamo tudi v Hiši penin Frangež in vam jo ob vašem obisku z veseljem predstavimo v naši kleti. Pogovorno tej tehniki v naših krajih pravimo “ritlanje”, kar na kratko pomeni stresanje penin.

Laurent Perrier: Marie-Louise Lanson de Nonancourt

Marie-Louise je po izgubi moža med 1. svetovno vojno zapustila družinsko podjetje, ki se je ukvarjalo s šampanjci in raje kupila Laurent Perrier, še eno podjetje s področja vinogradništva, ki pa je bilo takrat na robu bankrota. Šele z njeno pomočjo so postali eni najboljših in se tudi dandanes uvrščajo v sam vrh proizvajalcev šampanjca, njeni potomci pa ostajajo večinski lastniki.
Ženska je bila zelo iznajdljiva, saj je podjetje takrat rešila s 1000 steklenicami šampanjca, ki jih je skrivala zazidane v zidu. Kaj takšnega se lahko spomni samo ženska.

Svet brez žensk bi bil res pust in dolgočasen, to morajo priznati vsi moški, ki v ženskah vidijo zdravo konkurenco. Ženske imajo tisti šesti čut, ki ga moški nikoli ne bodo sposobni aktivirati, pa naj gre za poslovno ali družinsko življenje.

Ženske dejansko podpirajo tri vogale hiše in hvala vam za to! 🙂

Ob vsem tem ženska najde še dinamiko in odkrije podjetniško žilico. Tudi v Hiši penin Frangež smo dolgo razvijali, pokušali in iskali tisto pravo penino, ki bo zadovoljila najbolj zahtevno žensko. Nastale so kar tri! Višnja. Jagoda. Breskev.
Ženske si naše Frutti penine lahko privoščite kadarkoli, sploh pa na vaš mesec, mesec marec.

Naj vam sadne Fruttike prinesejo pomlad!
Hiša penin Frangež