Sorta chardonnay je večna klasika, tako po svetu, kot tudi pri nas v kleti. Je tudi ena izmed najbolj razširjenih sort na svetu. Chardonnay je bela sorta grozdja in izvira iz Burgundije. Po prepričanju mnogih vinskih specialistov je to najplemenitejša med vsemi belimi sortami. Predstavlja osnove za večino prefinjenih penin in zrelih suhih vin. Primerna je za različne vinske sloge. Je ena izmed redkih belih sort, pri kateri lahko poteče delna ali popolna mlečnokislinska fermentacija (MLF), ki vinu da zanimivo, vendar neizrazito aromatiko ter razmerje kislin, ki je še posebej primerno za pridelavo penin. MLF sprožijo mlečnokislinske bakterije, ki poskrbijo za pretvorbo vinske kisline v mlečno, kar daje vinu mehkejši, bolj zaokrožen, maslen okus.

Vinogradniki imamo to sorto zelo radi, saj je krepke rasti, je dovolj rodna in ni problematična za obdelavo. Že mlado vino ponuja degustacijska zadovoljstva, z zorenjem v steklenici pa njegova kakovost strmo narašča. Spada med najhvaležnejša vina za arhiviranje.

chardonnay_predstavitev_sorte

Videz

Barvna lestvica chardonnaya poteka vse od globokih rumenih barv z zelenkastimi odtenki v severnejših predelih Evrope in slamnate z zlatim pridihom v južnejših in čezoceanskih krajih.

Vonj

Pri mladih vinih je zaznati vonjave po belem cvetju, sadju in lešnikih. Ko vino dozori nima več tako izrazitih vonjav, saj se primarne arome po grozdju spremenijo in v ospredje prihajajo sekundarne vonjave, kot so vonj po medu, čebeljem vosku, mineralih in začimbah.

Okus

Živahen, nežen in svež okus je kot nalašč za pridelavo vin posebne kakovosti. Razkošje okusov, ki se kaže že pri mladih vinih, se z zorenjem še stopnjuje.

belo_vino_chardonnay_serviranje

Serviranje

Ker gre za sorto, ki ima neskončno paleto interpretacij, ga lahko postrežemo k širokemu spektru jedi. Po navadi ga postrežemo k lažjim jedem, kot so ribe, belo meso, poltrdi siri in zelenjavne jedi.

Penine Frangež – Chardonany

Tudi pri peninah Frangež se ponašamo z izvrstno različico Chardonnay penin. V naši spletni trgovini (ali pri nas na degustaciji) lahko kupite Chardonnay penino v različici brut natur , demi sec in sec.

Spremljajte naš blog, saj bomo v prihodnje opisali še več sort.

morska_hrana_chardonnay