Poznamo veliko različnih vrst vinskih kozarcev. Kozarci se razlikujejo po obliki, velikosti, steklu … in to z razlogom! Vsak kozarec je primeren za določeno vrsto vina.

Vonj in okus

Kozarci so nadvse pomembni za pravilno okušanje in zaznavanje vina. Dobro vino bo ostalo dobro le v pravilno izbranem kozarcu. Vino namreč spremeni vonj in okus s tem ko ga prelijemo v kozarec. Pravilen izbor kozarca lahko vino povzdigne, da se razvije in razbohoti v vsej svoji veličini, napačen pa vino degradira.

Debelina stekla

Steklo vinskega kozarca mora biti predvsem tanko, saj je zelo pomembno, da vino dobro in razločno vidimo. Pozorno opazovanje barve in njenih nians ter odbleskov je prvi korak pri uživanju vina. Kvaliteto vina lahko do dobra prepoznamo že ob pogledu na njegovo barvo, intenzivnost, odtenek in viskoznost.

Oblika zgornjega roba kozarca

Ko vino natočimo v kozarec se vino osvobodi in razživi. Pričneta se oksidacija in razvoj vonjav ter arom. Vino natočimo v kozarec le do tretjine, da je dovolj prostora za razvoj vonjav. Ko vino v kozarcu zavrtimo, ga razgibamo ter pomešamo z zrakom. Od odprtine na vrhu in oblike zgornjega roba kozarca je odvisno, koliko vonjav ostane ujetih v čaši, kako vino teče v usta in kako oblije jezik ter ustno votlino.

oblike-kozarcev-za-penine-in-vino

Bela vina

Sveža, lahkotna bela vina, potrebujejo manjše kozarce, da se lahko hlapne arome, ki se sprostijo v kozarcu, združijo in koncentrirajo na ožjo odprtino. Tako jih lažje zaznamo.

kozarci-za-belo-vino

Rdeča vina

Težja vina, ki pa zorijo dlje časa, bodisi v steklenici ali v sodu pa postrežemo v širše in večje kozarce. Tako se ob večji površini lažje sproščajo težko hlapne arome, ki jih ta vina vsebujejo.

kozarci-za-rdeče-vino

Penine

Seveda imamo tudi za penine posebne kozarce. Penino pijemo iz visokih, ozkih kozarcev s pecljem.  Visok, ozek kozarec omogoča, da se mehurčki čim dlje vijejo proti vrhu kozarca kot narobe obrnjen slap. Oblika kozarca poudari svežino, sadnost in kompleksne vonjave. Eleganten videz kozarca pa daje trenutku poseben čar in dober občutek, ki pa ga v sebi prav gotovo nosi vsaka dobra penina. 

kozarci-za-penino

Kako pravilno držati kozarec?

Vinskih kozarcev, kakršnikoli že so, pa nikoli ne držimo za telo, ampak zmeraj za pecelj.  Kozarec ima pecelj zato, da vina z dotikanjem čaše ne segrejemo in s prstnimi odtisi ne zastiramo lepote njegove barve. To si lahko dovolimo pri kakšnem težkem rdečem vinu, pri katerem je segrevanje vina z roko do primerne temperature lahko celo zaželjeno.

Vabimo vas, da si ogledate ponudbo naših penin. Kliknite tukaj.