Polna luna je nocoj marsikomu kratila spanec, a v Hiši penin Frangež se z njo že pripravljamo na zgodnjo trgatev, saj se je začela meteorološka jesen.

V francoski Burgundiji, eni najbolj vinorodnih pokrajin na svetu, se trgatev začne 90-100 dni po cvetenju, torej nekje v sredini septembra.

Ja, če kaj ni enostavno, potem je to določanje datuma za trgatev. Če je vreme lepo, vinarji radi počakamo še dan ali dva, da je grozdje zares zrelo.

trgatev-penine-frangež

VRAŽEVERJE ob polni luni

Že od nekdaj se ljudje ukvarjamo z gibanjem, energijo in vplivom lune, zlasti na vodo. Dva dni pred prihodom polne lune je njen vpliv najmočnejši, saj se takrat poveča vlaga v zemlji. Če temu dodamo še dobre pogoje, kot je toplo vreme, potem našemu pridelku grozi plesen. Polna luna naj bi tudi privlačila dež, nezaželena voda pa zmanjša koncentracijo sokov našega grozdja.

trgatev-belega-grozdja

Pri naših severnih sosedih pa se najdejo tudi vinarji, ki pa prisegajo nasprotno – na trgatev ob polni luni. Letos pa je tako naneslo tudi pri nas v Hiši penin Frangež, saj smo začeli že včeraj.


BIODINAMIKA in polna luna

Tisti, ki upoštevajo biodinamično kmetijstvo, spremljajo gibanje lune še bolj pozorno, saj so prepričani, da prehod lune pred nekaterimi ozvezdji vpliva na štiri bistvene elemente: korenine, liste, cvetove in plod. Setveni koledar nam tukaj delo zelo olajša.

Nekateri verjamejo, da ti »čarobni dnevi« vplivajo tudi na okus vina. Mnogi so na podlagi svojih izkušenj že potrdili, da so plodni dnevi najboljši za degustacijska vina, najslabši za kaj takega pa so korenski dnevi .

Nekateri vinarji stekleničijo svoja vina le na “sadni” dan.

Je to vraževerje?

Ali je luna peninam Frangež naklonjena ali ne najbolje presodite sami. Poizkusite katero izmed naših penin, ki si jo zlahka naročite iz naše spletne trgovine.

Na zdravje!