Brajde še vedno krasijo marsikatero slovensko dvorišče. V tem času po vaseh že noro diši vsem dobro znana jurka. Njen vonj marsikoga spomni na razigrano in brezskrbno otroštvo.

Nekaj teh sladkih jagod s trpko in debelo lupino je treba tudi pozobati, preostanek pa naj počaka v stekelnicah, da si bomo čez zimo krepili imunski sistem.

KAKO PRIPRAVIMO SOK IZ GROZDJA – JURKE

Naše babice so jurko nekoč dodajale marmeladam, dedki so iz nje delali svoje alkoholne »koktejle«, mame jih postrežejo kot namizno grozdje, mi pa vam danes ponujamo recept, kako pripraviti sok, oziroma sirup.

Grozdje temeljito operite.

Nato odstranite vse gnile in zelene jagode, preostale, tiste najlepše pa osmukajte s pecljev in jih dajte v lonec. Dno lonca naj pokriva voda (1-2cm).

Previdno, da grozdje ne zavre, saj se le tako ohranijo najboljše stvari, da se grozdje samo pasterizira. Svetujemo vam, da imate v loncu kuharski termometer, ki mora kazati od 85 – 95 stopinj Celzija. Dodajajte sladkor in žlico ali dve citronske kisline, po okusu in mešajte. Jurka se kuha nekje od 10 do največ 25 minut.

Zdaj je čas za naslednji korak, vsebino zmešajte s paličnim mešalnikom. Pripravite in očistite steklenice. Te morajo biti skupaj z zamaški prej v pečici, segrete na vsaj 100 stopinj Celzija, da se uničijo vse bakterije.

Sok naj se malenkost ohladi, a ne preveč. Nujno ga je potrebno precediti skozi cedilo. Ostanki jurke na cedilu se lahko brez slabe vesti uporabijo še za slastno marmelado.
Preden sok konča v steklenicah, ga precedimo še drugič skozi čim tanjše cedilo ali krpo. Dobro zaprite steklenice in jih pokrijte z odejo. Ohlajanje lahko traja tudi več kot 24 ur.

Pa na zdravje!

P. S.: V Hiši penin Frangež smo skrbno pridelali penino naših brajd – Brajdo, zato vabljeni na pokušino le najboljših.