Sorta šipon velja za eno izmed najstarejših žlahtnih vinskih sort v Sloveniji in je ena izmed vodilnih sort v vzhodni Sloveniji. Sorta Šipon spada v zahodnoevropsko skupino sort Proles pontica. To dokazuje, da je bila v davni preteklosti prenesena v Evropo iz Prednje Azije. Točen izvor te sorte ni znan. Da prihaja iz južnejših krajev nakazuje tudi to, da pozno dozoreva in da ima občutljiv les na pozebo. V Evropi je najbolj razširjena na področju Slovenije, Madžarske in Hrvaške. Prvotno ime Šipon je bilo »Fiore Monti« od tod pa njegovo mednarodno ime Furmint. Slovensko ime Šipon izhaja iz Napoleonovih časov, ko naj bi oficirji vino hvalili z besedami »si bon« ali »zelo dobro«.

Šipon
Šipon

 

 

Šipon dobro uspeva na lažjih ilovnato-peščenih tleh, medtem ko težkih, mokrih in hladnih tal ne prenese. Proti mrazu je manj odporen (ker je bujna sorta, očesa tu in tam pozebejo). Je nagnjen k gnitju, jagode pa rade pokajo.
Ker je zelo rodoviten, so pred nekaj leti zlorabili to njegovo dobro lastnost. Zaradi velikih pridelkov se je zmanjšala njegova kakovost in še vedno v glavah ljudi ostaja spomin na masovni kisel Šipon. Šipon je pozna sorta in če grozdje zaradi velike obremenitve ne dozori, daje lahko, tanko vino, ki ima veliko kisline. Dandanes so na trgu odlični Šiponi- od kakovostnih suhih do prestižnih stopenj posebnih kakovosti.

Po videzu je grozdje rumenkasto- zelenkastih odtenkov. Vonj je nežen, diskreten, cvetno-saden s pridihom limone. Sorta zori pozno, zato v slabših letnikih prevladuje kislina. Vino dobrih letnikov pa daje polno, pestrega okusa, harmonično vino z izraženimi sortnimi značilnostmi.